Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Dodać rozmiękczone masło, cukier i sól.
Czubkami palców wymieszać wszystko, następnie dodać żółtka. Zagniatać wszystko do otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać ciasteczka jednakowej wielkości, przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w temperaturze 180 C około 10-15 min aż nabiorą złotego koloru. * Wyjmij i wystudź.
Masę kajmakową umieść w garnuszku wraz z masłem i podgrzewaj na małym ogniu do połączenia składników. Jeżeli są grudki w masie kajmakowej należy całość zmiksować. Przestudź.
Banan pokrój na równe plasterki (ok 0,5 cm) i skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniał.
Na ciastko wyłóż plasterek banana, następnie dookoła owocu masę kajmakową i przykryj drugim ciastkiem.
Brzegi ciastka zanurzaj w misce z krokantem pistacjowym tak aby oblepiły całe obrzeże.
* Ciastka są pyszne również bez nadzienia. Można je przetrzymywać w metalowej puszcze, szczelnie zamknięte w suchym miejscu.