Opcje drukowania:

Ciasteczka owsiane bez mąki

Ilość porcji1 porcja

 2 szklanki płatków owsianych górskich (ja dałam po szklance pszennych i żytnich)
 ½ szklanki brązowego cukru
 ½ szklanki oleju
 ½ szklanki drobno posiekanych orzechów (ja dałam włoskie i słonecznik) - można też dodać rodzynki, kokos, żurawinę
 1 jajko
 2 łyżki skórki z pomarańczy
 1 szczypta soli
1

Płatki owsiane, cukier, olej, jajko, sól, orzechy, skórkę z pomarańczy mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

2

Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z funkcją grzania góra-dół

3

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wykładamy na nią kulki owsiane średniej wielkości w odstępach ok 4cm. Pieczemy ok 15 min aż zrobią się złote. Studzimy.

4

Ciasteczka te są z rodzaju tych trochę twardszych. Płatki mogą się trochę sypać przy formowaniu jednak należy je trochę powgniatać dłońmi. W piekarniku i tak się wszystko ze sobą ładnie zespoi.