Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C z funkcją termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę posiekać na drobniejsze kawałki (można też użyć czekoladowych dropsów)
Płatki owsiane zmiksować na mąkę (jeżeli nie mamy mąki owsianej). Przesiać je razem z sodą i solą.
W osobnej misce wymieszać mielone siemię lniane i mleko sojowe. Dodać cukier trzcinowy i oliwę. Ponownie całość dobrze wymieszać (około 1 minuty).
Połączyć zawartość obu misek. Dodać posiekaną czekoladę i znowu wymieszać.
Łyżką wykładać ciastka na blachę w odstępach 2 cm. 1 ciastko = 1 łyżka.
Blachę włożyć do piekarnika i piec 10-12 minut. Wystudzić. Kiedy ciastka się zleją, wystarczy wystudzone dowolnie je połamać tak, aby przypominały ciasteczka.
płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami np. żytnimi, orkiszowymi
ciasteczka można wzbogacić o dowolne przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, skórkę z pomarańczy
można użyć dowolnego mleka
oliwę można zastąpić roztopionym olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub słonecznikowym
siemię lniane można zastąpić nasionami chia, babką płesznik lub po prostu jajkiem
zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynkę, żurawinę
zamiast cukru można dodać cukier koksowy, syrop klonowy/miód/syrop z agawy wtedy należy dodać więcej o mąki owsianej (więcej o ok ¼ szklanki )
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.