Opcje drukowania:

Ciasteczka nieudane ?

Ilość porcji18 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia11 minutCałkowity czas30 minut

 1 ¾ szklanki płatków owsianych lub maki owsianej
 ½ łyżeczki sody
 1 szczypta soli
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
 ¼ szklanki mleka sojowego
 ¾ szklanki gorzkiej czekolady (ok 70 g)
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C z funkcją termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Czekoladę posiekać na drobniejsze kawałki (można też użyć czekoladowych dropsów)

3

Płatki owsiane zmiksować na mąkę (jeżeli nie mamy mąki owsianej). Przesiać je razem z sodą i solą.

4

W osobnej misce wymieszać mielone siemię lniane i mleko sojowe. Dodać cukier trzcinowy i oliwę. Ponownie całość dobrze wymieszać (około 1 minuty).

5

Połączyć zawartość obu misek. Dodać posiekaną czekoladę i znowu wymieszać.

6

Łyżką wykładać ciastka na blachę w odstępach 2 cm. 1 ciastko = 1 łyżka.

7

Blachę włożyć do piekarnika i piec 10-12 minut. Wystudzić. Kiedy ciastka się zleją, wystarczy wystudzone dowolnie je połamać tak, aby przypominały ciasteczka.

Możliwości:
8

płatki owsiane można zastąpić  dowolnymi płatkami np. żytnimi, orkiszowymi

9

ciasteczka można wzbogacić o dowolne przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, skórkę z pomarańczy

10

można użyć dowolnego mleka

11

oliwę można zastąpić roztopionym olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub słonecznikowym

12

siemię lniane można zastąpić nasionami chia, babką płesznik lub po prostu jajkiem

13

zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynkę, żurawinę

14

zamiast cukru można dodać cukier koksowy, syrop klonowy/miód/syrop z agawy wtedy należy dodać więcej o mąki owsianej (więcej o ok ¼ szklanki )

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 108
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 4.1g7%
Sód 46mg2%
Potas 69mg2%
Węglowodany 15.7g6%
Białko 2.4g5%

Wapń 15%
Żelazo 1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.