Opcje drukowania:

Ciasteczka marcepanowe ekspresowe

Ilość porcji1 porcja

 250 g mąki pszennej
 150 g  masła o temperaturze pokojowej.
 100 g marcepanu gotowego lub domowy (50 g migdałów bez skórki, 50 g cukru pudru, ½ białka jaja, ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego)
 50 g  cukru
 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 1 żółtko
 1 szczypta soli
 ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
 1 łyżka zimnej wody - jeżeli ciasto jest za luźne
1

Wszystkie składniki wymieszać do momentu równego ich połączenia na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto nie łączy się i jest sypkie należy dodać zimnej wody około 1-2 łyżek.

2

Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

3

Cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.

4

Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piec w nagrzanym do temperatury 175 C piekarniku z funkcja grzania góra -dół przez około 12 - 15 minut . Do momentu kiedy będą złote.