Opcje drukowania:

Chrupiące ziemniaczki

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania40 minutCałkowity czas1 godz. 40 minut

 2 kg ziemniaków
 50 g masła
 3 łyżki oliwy z oliwek
 sól himalajska
 świeżo zmielony czarny pieprz
 4 łyżeczka rozmarynu lub oregano
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 200°C. Ziemniaki obrać i cienko pokroić – najlepiej za pomocą mandoliny.

2

Ziemniaki osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. W rondelku rozpuścić masło z oliwą.

3

Ziemniaki przełożyć do miski polać miksturą tłuszczu oprószyć solą, czarnym pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem.

4

Całość dobrze wymieszać. Przełożyć je najcieńszą stroną do góry do i układać plaster przy plasterku w foremce. Piec przez 60 minut aż nabiorą złotego koloru.

Możliwości:
5

zamiast ziemniaków można użyć dowolnych warzyw np. pietruszki, słodkich ziemniaków, buraków

Wartości odżywcze

Ilość 2091g

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 441
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 14.8g23%
Węglowodany 75g25%
Białko 7.8g16%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.