Opcje drukowania:

Chlebek – keks pomarańczowy

Ilość porcji12 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 10 minut

 ½ szklanki mleka kokosowego
 ¼ szklanki soku z pomarańczy
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 1 szklanka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczki mielonego imbiru
 1 skórka starta z pomarańczy
 1 szklanka rodzynek
 ½ szklanki dowolnych orzechów
1

 Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.

2

Przez 5 minut miksować mleko, sok, olej, ekstrakt z wanilii i cukier.

3

Do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i mielonym imbirem. Dodać skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać.

4

Mieszankę z mąką dodać do mokrych składników - wymieszać do ich połączenia.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 -60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.

Wartości odżywcze

Porcji 12