Opcje drukowania:

chlebek bananowy czyli Hello Banana

Ilość porcji1 porcja

 4 bardzo dojrzałe banany - najlepiej z ciemną wręcz czarną skórką
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 1 szklanka brązowego cukru (proponuję dać mniej bo banany im ciemniejsze tym słodsze)
 1 jajko, rozbełtane
 75 g miękkiego masła
 170 g mąki orkiszowej (może być zwykła pszenna)
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka sody
 1 szczypta imbiru
1

Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Ja użyłam formy silikonowej więc pominęłam smarowanie:)
Piekarnik nagrzać do 180 st C

2

Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą, imbirem i sodą i dodać stopniowo do bananów.
Dokładnie wymieszać.

3

Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.

4

Po upieczeniu ostudzić w formie.