Zanurzyć kaszę w dużej ilości zimnej wody przez 2 godzin. Nasiona chia w ½ szklanki wody na ten sam czas.
Rozgrzać piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Odcedzić kaszę na sicie i umieścić w malakserze, dodać chia, ½ szklanki wody, olej, sodę, oregano, bazylię, sól morską i sok z cytryny. Całość miksować 3 minuty (ma mieć konsystencje ciasta).
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 1 ½ godziny do momentu kiedy w dotyku lekko odbija się po naciśnięciu palca.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 30 minut. Chleb powinien być lekko wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.
przechowywać zawinięty w lodówce przez okres do 1 tygodnia - można również zamrozić na okres do 3 miesięcy
podawać najlepiej cienkie kromki opieczone w tosterze na złoty kolor
taki chlebek ze smakiem można maczać w oleju rzepakowym z dodatkiem przypraw i zjadać bez dodatków
Porcji 0