Opcje drukowania:

Chleb z kaszy – Moc Wartości

Ilość porcji14 porcjiCzas pieczenia1 godz. 30 minutCałkowity czas1 godz. 40 minut

 1 ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 ¼ szklanki nasiona chia
 1 szklanka wody - (wykorzystanie: w jednej połowie moczyć nasiona chia, a drugą połowę wykorzystać do połączenia masy malakserem)
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 ½ łyżeczki sody
 1 łyżeczka soli morskiej himalajskiej
 1 sok z ½ cytryny
 ½ łyżeczki suszonej bazylii
 ½ łyżeczki suszonego oregano
1

Zanurzyć kaszę w dużej ilości zimnej wody przez 2 godzin. Nasiona chia w ½ szklanki wody na ten sam czas.

2

Rozgrzać piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Odcedzić kaszę na sicie i umieścić w malakserze, dodać chia, ½ szklanki wody, olej, sodę, oregano, bazylię, sól morską i sok z cytryny. Całość miksować 3 minuty (ma mieć konsystencje ciasta).

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 1 ½ godziny do momentu kiedy w dotyku lekko odbija się po naciśnięciu palca.

5

Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 30 minut. Chleb powinien być lekko wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.

Uwaga!
6

przechowywać zawinięty w lodówce przez okres do 1 tygodnia - można również zamrozić na okres do 3 miesięcy

7

podawać najlepiej cienkie kromki opieczone w tosterze na złoty kolor

8

taki chlebek ze smakiem można maczać w oleju rzepakowym z dodatkiem przypraw i zjadać bez dodatków

Wartości odżywcze

Porcji 14