Opcje drukowania:

Chipsy ze słodkich ziemniaków

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas20 minut

 1 batat - słodki ziemniak
 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 sól różowa himalajska
 opcjonalnie pieprz cayenne, chili, tymianek
1

Piekarnik nastawić do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra -dół.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Batata pokroić na cienkie 2 mm plastry za pomocą noża, krajalnicy lub mandoliny. Przełożyć do miski i całość skropić oliwą. Wymieszać.

3

Plastry słodkich ziemniaków rozłożyć równo na przygotowanej blaszce i piec 15 - 20 minut (należy być czujnym aby się nie przypaliły).

4

Wyjąć i posypać świeżo zmieloną solą himalajską.

Uwaga!
5

Aby chipsy miały słodko pikantny smak należy je po upieczeniu posypać szczyptą pieprzu cayenne lub chili

Wartości odżywcze

Porcji 0