Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.
Blaszkę wysmarować 1 łyżką oliwy i wyłożyć na nią buraki, papryki, obraną marchewkę przekrojoną w pół, cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki oraz rozmaryn. Całość skropić łyżka oliwy i włożyć do piekarnika na 1 godzinę.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut aby warzywa przestygły. W tym czasie ugotować kasze jaglaną.
Najpierw należy zagotować 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżką oliwy. Kaszę solidnie przepłukać na sicie i wrzucić do garnka z zagotowaną wodą wraz z 1 ząbkiem czosnku. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować 10-15 minut aż kasza wchłonie wodę.
Warzywa obrać ze skórki i pokroić: buraki i marchewkę w kostkę, papryki w paseczki.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć na nie kasze jaglaną na nią wyłożyć pomidory krojone z czosnkiem oprószyć solą i pieprzem.
Przygotowane upieczone warzywa wyłożyć na pomidory. Następnie dodać czosnek pokrojony w cienkie talarki oraz ser typu Feta pokrojony w kostkę. Całość ponownie skropić oliwą, oprószyć solą i włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką.
Porcji 0