Opcje drukowania:

Buraki pieczone z kaszą i fetą

Ilość porcji5 porcji

Składniki na 4-5  porcji:
 2 buraki
 1 marchewka
 1 czerwona cebula
 1 czerwona papryka
 1 zielona papryka
 1 żółta papryka
 300 g pomidorów krojonych z czosnkiem
 3 ząbki czosnku
 100 g sera typu Feta półtłustego
 1 szklanka kaszy jaglanej
 500 ml wody
 2 gałązki rozmarynu
 5 łyżek oliwy z oliwek
 1 natka pietruszki
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

2

Blaszkę wysmarować 1 łyżką oliwy i wyłożyć na nią buraki, papryki, obraną marchewkę przekrojoną w pół, cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki oraz rozmaryn. Całość skropić łyżka oliwy i włożyć do piekarnika na 1 godzinę.

3

Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut aby warzywa przestygły. W tym czasie ugotować kasze jaglaną.
Najpierw należy zagotować 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżką oliwy. Kaszę solidnie przepłukać na sicie i wrzucić do garnka z zagotowaną wodą wraz z 1 ząbkiem czosnku. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować 10-15 minut aż kasza wchłonie wodę.

4

Warzywa obrać ze skórki i pokroić: buraki i marchewkę w kostkę, papryki w paseczki.

5

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć na nie kasze jaglaną na nią wyłożyć pomidory krojone z czosnkiem oprószyć solą i pieprzem.

6

 Przygotowane upieczone warzywa wyłożyć na pomidory. Następnie dodać czosnek pokrojony w cienkie talarki oraz ser typu Feta pokrojony w kostkę. Całość ponownie skropić oliwą, oprószyć solą i włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką.

Wartości odżywcze

Porcji 5