Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół.
Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem koksowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.
Do masy czekoladowej dodać jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać.
Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Dodać do masy dowolne dodatki np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady z 1 łyżką oleju kokosowego i 1 łyżką miodu.
używam jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. W tym przepisie jogurt musi być gęsty.
jeżeli używasz jogurtu zwykłego pozostaw go na sitku wyłożonym gazą na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem przepisu
Porcji 15
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.