Opcje drukowania:

Brownie na jogurcie

Ilość porcji15 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas40 minut

 170 g gorzkiej czekolady 70% (ok 1½ szklanki)
 ¼ szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego
 1 szklanka jogurtu naturalnego (ważne aby nie był zbyt płynny!)
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ szklanki cukru kokosowego
 ¾ szklanki mąki owsianej
 1 szczypta soli
Składniki na polewę:
 1 tabliczka czekolady gorzkiej
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka miodu
1

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół.

2

Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem koksowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.

3

Do masy czekoladowej dodać jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać.

4

Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Dodać do masy dowolne dodatki np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

Ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady z 1 łyżką oleju kokosowego i 1 łyżką miodu.

Uwaga!
7

używam jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. W tym przepisie jogurt musi być gęsty.

8

jeżeli używasz jogurtu zwykłego pozostaw go na sitku wyłożonym gazą na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem przepisu

Wartości odżywcze

Porcji 15


Ilość na porcję
Kalorie 165
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 9.4g15%
Cholesterol 2mg1%
Sód 126mg6%
Potas 53mg2%
Węglowodany 18.9g7%
Białko 1.8g4%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.