Opcje drukowania:

Brioszka

Ilość porcji14 porcjiCzas Przygotowania15 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas55 minut

 400 g maki pszennej typ 550
 100 g maki pszennej typ 00*
 50 g cukru trzcinowego
 60 g masła
 1 jajko
 250 ml mleka
 14 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
 1 szczypta soli
Do posmarowania ciasta:
 1 żółtko
 2 łyżki mleka
 1 łyżka cukru perlistego
1

Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2

Do misy robota wsypać mąki, pozostały cukier, dodać miękkie masło i jajko. Dodać rozczyn, czyli mieszaninę z drożdżami. Całość ugniatać 10 minut na małych obrotach lub ręcznie. Do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.

3

Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

4

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut. Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i przekładać je do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem zachowując 1 cm odstępy.

5

Odstawić ciasto ponownie na godzinę, następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem.

6

Brioszkę piec 35 - 40 minut w temperaturze 150 ° C z funkcją grzania góra -dół.

Uwaga!
7

Mąka pszenna typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysoko-elastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną. W przepisie można zastąpić ją zwykłą mąką pszenna

Wartości odżywcze

Porcji 0