Opcje drukowania:

Bezowy tort kawowy

Ilość porcji1 porcja

Składniki na bezowe blaty:
 6 jajek
 320 g drobnego cukru trzcinowego
 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na krem:
 200 ml śmietany 30%
 400 g mascarpone
 3 łyżki kakao
 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
 1 łyżka Metaxy  (można dodać rum lub inny alkohol)
 4 łyżki cukru pudru
Składniki na prażone migdały w karmelu:
 100 g migdałów
 5 łyżek cukru trzcinowego
Bezowe blaty:
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Dwie formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W czystej misce ubić białka, przez pierwszą minutę na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejszyć i ubijać aż piana będzie sztywna.

3

Do piany dodawać po łyżce cukru na minutę cały czas miksując.

4

Kiedy piana będzie błyszcząca i sztywna dodać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i kawę rozpuszczalną. Całość miksować jeszcze przez 2 minuty.

5

Masę podzielić na pół i wyłożyć do przygotowanych foremek, wyrównać.

6

Włożyć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 130 C i piec bezy przez 60 min. Wyłączyć piekarnik, pozostawiając bezy w zamkniętym piekarniku do momentu całkowitego ich ostudzenia.

Przygotowanie kremu:
7

Migdały posiekać na mniejsze kawałki, podprażyć na patelni. Przesypać do miseczki. Na blat kuchenny wyłożyć papier do pieczenia.

8

Na tej samej patelni wysypać 5 łyżek cukru i poczekać aż się rozpuści. Dodać podprażone migdały i szczyptę soli morskiej. Całość szybko wymieszać i rozłożyć płasko na przygotowanym papierze. Poczekać aż ostygnie.

9

Migdały jeżeli posklejały się na grubsze bryły należy pokroić lub za pomocą malaksera zmielić niezbyt drobno.

10

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać do niej kakao, cukier puder, kawę rozpuszczalną oraz mascarpone. Całość miksować aż masa będzie sztywna, pod koniec dodając łyżkę Metaxy.

11

Odłożyć 1/3 kremu i 3 łyżki chrupek migdałowych. Pozostałe migdały i pozostały krem połączyć ze sobą.

12

Blat bezowy delikatnie wyłożyć na paterę (może się lekko pokruszyć, to naturalne ), na niego wyłożyć krem z migdałami. Całość przykryć drugim blatem. Na sam koniec górę tortu posmarować pozostałym kremem, dookoło posypać prażonymi migdałami i dekorować miechunką.

UWAGA!
13

Tort najlepiej smakuje tego samego dnia, od razu po przygotowaniu. Blaty  bezowe i krem można przygotować kilka godzin wcześniej jednak całość składać przed podaniem.