Opcje drukowania:

Bezowe Love dla Olympusa

Ilość porcji1 porcja

Składniki na bezowe gniazdka:
 8 białek o pokojowej temperaturze
 2 łyżeczki białego octu winnego
 1 szczypta soli
 1 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 łyżeczka skórki z cytryny
 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
Składniki na krem cytrynowy:
 2 jajka
 2 żółtka
 ¾ szklanki cukru
 skórka starta z 1 cytryny
  szklanki soku z cytryny
 100 g masła
 300 ml śmietany 30% lub 36%
 do dekoracji: borówki
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra- dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim odrysować 12 okręgów o średnicy 8 cm.

2

W czystej misce ubić białka ze szczyptą soli, przez pierwszą minutę na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejszyć i ubijać aż piana będzie sztywna.

3

Do piany dodawać po łyżce cukru na minutę cały czas miksując.

4

Kiedy piana będzie błyszcząca i sztywna dodać wanilię, skórkę z cytryny i skrobię oraz ocet. Całość miksować jeszcze przez 2 minuty.

5

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować gniazdka na wyrysowanych okręgach.

6

Włożyć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 145 C i piec przez 30 minut. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

Przygotowanie kremu:
7

W rondelku, podgrzewać ze sobą 2 jajka, 2 żółtka, ¾ szklanki cukru, skórkę startą z 1 cytryny, 1/3 szklanki soku z cytryny i 100 g masła do momentu aż całość zgęstnieje i przypominać będzie budyń.

8

Masę przelać do miski, przykryć folią spożywczą i poczekać aż wystygnie.

9

Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z ostudzoną masą cytrynową w 3 turach.

Przygotowanie ciasteczek bezowych:
10

Na krążki bezowe wykładać krem cytrynowy i dekorować świeżymi borówkami lub innymi owocami.