Opcje drukowania:

Bezglutenowe naleśniki buraczane

Ilość porcji6 porcjiCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas30 minut

składniki na naleśniki:
 240 ml soku z buraków
 2 jajka
 190 g szklanki mąki gryczanej (1.3 szklanki)
 1 łyżeczka suszonej bazylii
 0,50 łyżeczka soli
 2 łyżki oleju z pestek winogron
 0,30 szklanka wody (80 ml)
 do smażenia: olej z pestek winogron
składniki na wypełnienie:
 serek śmietankowy typu philadelphia
 1 kalarepka
 1 awokado
 rukola
 pestki dyni
 sól i pieprz
1

Do wysokiej miski wlać sok z buraków oraz jajka – zmiksować aż się połączą.

2

Następnie dodać mąkę gryczaną, bazylię i sól – cały czas miksować, powoli dodając wodę i olej z pestek winogron. Ma powstać gładka masa. Odstawiać ciasto na około 15 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.

3

Rozgrzać patelnię do naleśników i wlać na nią odrobine oleju z pestek winogron – nadmiar tłuszczu ściągnąć ręcznikiem papierowym.

4

Ciasto wylewać partiami na patelnie i równomiernie rozprowadzić. Smażyć na średnim ogniu 2 minut, aż do momentu w którym pojawią się pecherzyki powietrza a ciasto zacznie się ścinać.

5

Na każdy naleśnik wyłożyć na jego połowę odrobinę serka śmietankowego, następnie pokrojoną w słupki kalarepkę, plastry awokado, rukolę, całość oprószyć solą i pieprzem oraz pestkami dyni. Złożyć w pół.

Możliwości
6

zamiast serka można użyć humusu

7

zamiast soku z buraków można użyć soku z marchewki wtedy naleśniki będą pomarańczowe

Wartości odżywcze

Ilość 1114g

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 286
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 15g24%
Węglowodany 31.1g11%

Błonnik pokarmowy 5.6g23%
Białko 9.6g20%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35