Opcje drukowania:

Bezglutenowe ciasto

Ilość porcji10 porcjiCzas Przygotowania15 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas55 minut

 200 g czekolady 70%
 125 ml oleju rzepakowego
 200 g cukru kokosowego
 2 łyżki mielonych migdałów
 5 jajek
 1 szczypta soli
1

Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w misce żaroodpornej ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając poczekać, aż będzie płynna.

3

Do czekolady wlać cienkim strumieniem olej rzepakowy, pamiętając aby w tym momencie cały czas mieszać masę za pomocą trzepaczki.

4

Dodać ¾ cukru i mieszać jeszcze 2 minuty aby się rozpuścił. Zdjąć z ognia.

5

Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodać szczyptę soli, mielone migdały, wymieszać, a następnie dodać do wystudzonej czekolady. Całość wymieszać.

6

Białka ubić na sztywną pianę dodając do nich w monecie kiedy piana będzie sztywna po 1 łyżce pozostałego cukru na minutę.

7

Masę z ubitych białek dodać w 3 turach do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.

8

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut. Wyjąć, ostudzić.

Możliwości:
9

♥ mielone migdały można zastąpić mąka z dowolnych orzechów lub mąką orkiszową, pszenną razową czy gryczaną

10

♥ ciasto można wzbogacić o kawę, cynamon lub kardamon. Wtedy należy dodać ją na etapie przygotowania do masy czekoladowej

Wartości odżywcze

Porcji 10