Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w misce żaroodpornej ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając poczekać, aż będzie płynna.
Do czekolady wlać cienkim strumieniem olej rzepakowy, pamiętając aby w tym momencie cały czas mieszać masę za pomocą trzepaczki.
Dodać ¾ cukru i mieszać jeszcze 2 minuty aby się rozpuścił. Zdjąć z ognia.
Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodać szczyptę soli, mielone migdały, wymieszać, a następnie dodać do wystudzonej czekolady. Całość wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę dodając do nich w monecie kiedy piana będzie sztywna po 1 łyżce pozostałego cukru na minutę.
Masę z ubitych białek dodać w 3 turach do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut. Wyjąć, ostudzić.
♥ mielone migdały można zastąpić mąka z dowolnych orzechów lub mąką orkiszową, pszenną razową czy gryczaną
♥ ciasto można wzbogacić o kawę, cynamon lub kardamon. Wtedy należy dodać ją na etapie przygotowania do masy czekoladowej
Porcji 10