Opcje drukowania:

Bezglutenowe brownie z awokado

Ilość porcji12 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas4 godziny

W prostocie siła!!!

 1 awokado
 2 jajka
  szklanki cukru trzcinowego
 ¼ szklanki syropu klonowego
 3 łyżki oleju kokosowego
 ¾ szklanki kakao
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta kardamonu (opcjonalnie)
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 70 g czekolady gorzkiej
 kilka orzechów pecan
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do misy blendera włożyć miąższ z awokado, jajka, cukier trzcinowy, syrop klonowy i olej kokosowy. Całość zmiksować na bardzo gładką masę.

3

Następnie dodać kakao, mielone migdały, sodę oczyszczoną, kardamon i sól. Ponownie całość zmiksować.

4

Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do masy. Delikatnie ją wymieszać.

5

Przelać ciasto do przygotowanej foremki z wierzchu dekorując orzechami pecan i włożyć do piekarnika. Brownie piec 25 do 30 min. Wystudzić i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Możliwości
6

Zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru kokosowego lub ksylitolu
Zamiast oleju kokosowego można użyć masła innego oleju
Zamiast mielonych migdałów można używać innych zmielonych orzechów
Zamiast gorzkiej czekolady można dodać dowolne orzechy owoce

Wartości odżywcze

Porcji 12


Ilość na porcję
Kalorie 184
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 13.5g21%
Węglowodany 10.9g4%
Białko 4.9g10%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.