Opcje drukowania:

Beza Doroty F

Ilość porcji2 porcje

2 blaty bezowe o średnicy ok 24 cm
 6 białek
 2 szklanki cukru pudru
Krem
 6 żółtek (te, które zostały po bezach)
 1 szklanka cukru
 ½ l mleka
 2 łyżki mąki kartoflanej
 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
 2 kostki masła
 orzeszki prażone (można pominąć)
Wykończenie
 150 g płatków migdałowych
 4 łyżki cukru
 1 łyżka masła
2 blaty bezowe
1

Piekarnik rozgrzać do 220 C

2

Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier puder. Na dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 24 cm i wyłożyć bezę.

3

Po włożeniu bezy do piekarnika skręcić temp do 100 C i suszyć aż do skutku u mnie trwało to ok 60 min Upiec w ten sposób dwie bezy.

Krem
4

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko wlać trochę do masy jajecznej. Wylać powoli na gotujące się mleko bez przerwy mieszając na koniec dodać kawę rozpuszczalną.

5

Budyń przestudzić. Masło rozetrzeć mikserem ok 7 min aż będzie przypominać puszystą masę stopniowo dodawać przygotowany wcześniej budyń cały czas miksując. Pod koniec można dodać do kremu prażone orzeszki.

6

Krążki bezowe przełożyć kremem

Wykończenie
7

Na patelni wysypać cukier dodać masło i czekać aż powstanie karmel, dodać płatki migdałów i wymieszać chwilkę. Gotowe karmelowe płatki migdałowe wyłożyć na górną bezę.

Wartości odżywcze

Porcji 2