Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia
Masło orzechowe rozpuścić, dodać do niego miodu i szczyptę soli. Wymieszać.
Do masy dodać płatki owsiane i żyto ekspandowane. Całość wymieszać (najlepiej ręką lekko zagniatając). (Jeżeli mieszanina jest za sypka dodać łyżkę miodu lub mleka, jeżeli za mokra łyżkę płatków)
Masę przełożyć do przygotowanej foremki mocno ją dociskając. (ja przykrywam folią spożywczą i docsikam wałkiem lub szklanką).
Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć pokroić w dowolne kształty.
Batony należy przechowywać w lodówce do tygodnia
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.