Opcje drukowania:

Batony proteinowe

Ilość porcji18 porcjiCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas30 minut

 1 szklanka masła orzechowego
 ½ szklanki miodu
 2 szklanki płatków owsianych górskich
 1 szklanka żyta ekspanowanego
 1 szczypta soli
Możliwości:
 MIÓD można zastąpić: syropem z agawy, syropem klonowym
 ŻYTO ekspandowane można zastąpić: dodatkową szklanką płatków owsianych, ryżem dmuchanym, amarantusem ekspandowanym, kaszą jaglana ekspandowaną lub płatkami żytnimi
 BATONY można wzbogacić o odżywkę białkową
1

Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia

2

Masło orzechowe rozpuścić, dodać do niego miodu i szczyptę soli. Wymieszać.

3

Do  masy dodać płatki owsiane i żyto ekspandowane. Całość wymieszać (najlepiej ręką lekko zagniatając). (Jeżeli mieszanina jest za sypka dodać łyżkę miodu lub mleka, jeżeli za mokra łyżkę płatków)

4

Masę przełożyć do przygotowanej foremki mocno ją dociskając. (ja przykrywam folią spożywczą i docsikam wałkiem lub szklanką).

5

Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć pokroić w dowolne kształty.

6

Batony należy przechowywać w lodówce do tygodnia

Wartości odżywcze

Porcji 18


Ilość na porcję
Kalorie 170
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 7.8g12%
Sód 67mg3%
Potas 131mg4%
Węglowodany 21.4g8%
Białko 5.7g12%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.