Opcje drukowania:

Batony kokosowe

Ilość porcji8 porcjiCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas20 minut

 2 szklanki wiórek kokosowych
 ¼ szklanki roztopionego oleju koksowego
 ¼ szklanki miodu
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 50 g czekolady 70%
 2 truskawki lioflizowane
1

Wiórki kokosowe, szczyptę soli rozdrobnić za pomocą blendera (około 1 minuty).

2

Olej koksowy roztopić (lekko przestudzić ), a następnie dodać go wraz z miodem i ekstraktem do zmiksowanych wiórek. Całość ponownie zmiksować przez 3 minuty, aż powstanie jednolita masa.

3

Masę kokosową przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia lub zwinąć w w folię spożywczą formując rulon i włożyć na godzinę do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalnika).

4

Wyjąć z lodówki i pokroić w dowolne kształty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gotowe batony polać czekoladą i udekorować pyłkiem truskawkowym powstałym poprzez rozcieranie w moździerzu liofilizowanych truskawek.

5

UWAGA: wersja dla VEGAN - miód zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym

Wartości odżywcze

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 196
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 18g28%
Sód 79mg4%
Potas 122mg4%
Węglowodany 13.8g5%
Białko 1.3g3%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.