Opcje drukowania:

Batony granola

Ilość porcji12 porcjiCzas Przygotowania15 minutCałkowity czas3 godziny

Bez pieczenia!

 ½ szklanki syropu klonowego
 3 łyżki masła orzechowego
 1 łyżka oleju kokosowego
 ¾ szklanki płatków owsianych górskich
 ¾ szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej (lub inne dmuchane ziarno)
 ¼ szklanki mielonego siemienia lnianego
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 ½ szklanki żurawiny suszonej
  szklanki dowolnych orzechów lub nasion
 50 g gorzkiej czekolady
 1 cytryna
1

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W rondelku podgrzać i połączyć ze sobą syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy, cynamon i sól. Przestudzić.

3

W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, ekspandowane ziano, siemię lniane, żurawinę, orzechy, drobno pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę startą z cytryny.

4

Suchą mieszankę zalać miksturą z rondelka. Całość dobrze wymieszać tak aby wszystkie składniki namokły masą z syropu klonowego i masła orzechowego.

5

Całość przełożyć do przygotowanej foremki i mocno docisnąć masę za pomocą silikonowej szpatułki (jeżeli masa jest zbyt lepka należy położyć z wierchu papier do pieczenia i mocno docisnąć ja rękami do dna foremki ).

6

Masę włożyć na co najmniej 3 godziny do lodówki. Wyjąć i pokroić ostrym nożem.

Możliwości
7

zamiast syropu klonowego można użyć miodu
można użyć dowolnych suszonych owoców np. moreli, rodzynek, śliwek, wiśni

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 163
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8g13%
Węglowodany 26g9%
Białko 3g6%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.