Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Figi umieścić w małej misce i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 5 minut, aż zmiękną, a następnie mocno odcedzić na sicie. (Jeśli figi są bardzo miękkie nie należy ich moczyć). Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do blendera i zmiksować na puree.
Wymieszać razem mąki sól. Dodać jajko i syrop klonowy i całość mieszać aż składniki się połączą. Dodać olej kokosowy i ponowie zagnieść ciasto aż połączy się w kulę. W cieście nie powinno być żadnych grudek tłuszczu.
Podzielić ciasto na pół i każdą połówkę uformować w kulkę. Położyć jedną kulkę ciasta na kawałku papieru do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować w prostokąt (ciasto powinno mieć grubość około 1/2 cm).
Przekroić prostokąt na pół wzdłuż, aby utworzyć dwa długie paski.
Podziel nadzienie na cztery równe porcje i rozłożyć na długości każdego z pasków ciasta pozostawiając około 1 cm od górnej granicy ciasta.
Za pomocą papieru do pieczenia złożyć boki ciasta na masę figową. Delikatnie ścisnąć krawędzie, aby uszczelnić każdy rulonik, a następnie ostrożnie przenieść go na przygotowany blachę do pieczenia.
Piec przez 20–25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić, a następnie pokroić w plastry 4cm.
Ilość 24 sztuki
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.