Opcje drukowania:

Batony figowe

Ilość porcji24 porcjeCzas Przygotowania15 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas40 minut

składniki na ciasto:
 1 szklanka mąki migdałowej
 ¼ szklanka mąki owsianej
 ¼ szklanka mąki ziemniaczanej
 1 jajko
 3 łyżki syropu klonowego
 ¼ szklanka oleju koksowego
 Szczypta soli
składniki na nadzienie figowe:
 1 ½ szklanki suszonych fig
 1 łyżki soku pomarańczowego
 ¼ szklanka syropu z agawy
 szczypta cynamonu
 szczypta soli
 szczypta kardamonu
1

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Figi umieścić w małej misce i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 5 minut, aż zmiękną, a następnie mocno odcedzić na sicie. (Jeśli figi są bardzo miękkie nie należy ich moczyć). Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do blendera i zmiksować na puree.

Przygotować ciasto
3

Wymieszać razem mąki sól. Dodać jajko i syrop klonowy i całość mieszać aż składniki się połączą. Dodać olej kokosowy i ponowie zagnieść ciasto aż połączy się w kulę. W cieście nie powinno być żadnych grudek tłuszczu.

4

Podzielić ciasto na pół i każdą połówkę uformować w kulkę. Położyć jedną kulkę ciasta na kawałku papieru do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować w prostokąt (ciasto powinno mieć grubość około 1/2 cm).
Przekroić prostokąt na pół wzdłuż, aby utworzyć dwa długie paski.

5

Podziel nadzienie na cztery równe porcje i rozłożyć na długości każdego z pasków ciasta pozostawiając około 1 cm od górnej granicy ciasta.

6

Za pomocą papieru do pieczenia złożyć boki ciasta na masę figową. Delikatnie ścisnąć krawędzie, aby uszczelnić każdy rulonik, a następnie ostrożnie przenieść go na przygotowany blachę do pieczenia.

7

Piec przez 20–25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić, a następnie pokroić w plastry 4cm.

Wartości odżywcze

Ilość 24 sztuki

Porcji 24


Ilość na porcję
Kalorie 85
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 1g2%
Węglowodany 10g4%

Błonnik pokarmowy 1g4%
Białko 1g2%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.