Opcje drukowania:

Batoniki na detoxie

Ilość porcji10 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas35 minut

 2 dojrzałe banany
 3 jabłka
 ½ szklanki wiórek kokosowych
 ½ szklanki daktyli
 1 garść orzechów brazylijskich
 ½ łyżeczki cynamonu
 2 łyżki łuski psyllium*
 *łuskę psyllium zwaną również Babka płesznik  można zastąpić siemieniem lnianym lub nasionami chia
 1,50 szklanki płatków owsianych
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra -  dół. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce zmiksować blenderem banany na puree (ja najczęściej robię to ugniataczem do ziemniaków).

3

Dodać do nich pozostałe składniki czyli:  obrane i pokrojone drobno jabłko, posiekane orzechy, płatki owsiane, pokrojone w paseczki daktyle, wiórki koksowe, cynamon i łuskę psyllium. Całość dobrze wymieszać.

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, docisnąć, wyrównać i piec przez 30 minut.

5

Wyjąć, ostudzić i pokroić na dowolne kształty.

6

Najlepiej przechowywać je w lodówce i zjeść do 7 dni.

Możliwości:
7

banany można zastąpić 1 ugotowanym słodkim ziemniakiem lub 1 szklanką puree z dyni

8

orzechy brazylijskie na dowolne inne orzechy, nasiona lub pestki

9

daktyle można zastąpić rodzynkami, suszonymi morelami

Wartości odżywcze

Porcji 10