Rodzynki namoczyć sokiem z pomarańczy. Odstawić na czas przygotowania ciasta.
Płatki owsiane, orzechy, płatki migdałów, przyprawę piernikową oraz pestki słonecznika i dyni wymieszać w misce. Całość zmiksować niezbyt drobno.
Do mieszanki dodać miód, olej oraz rodzynki wraz sokiem z pomarańczy. Całość zagnieść tak aby składniki dobrze się połączyły.
Mieszankę wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce silikonowej - wtedy nie musimy niczym jej smarować ani wykładać), masę równo rozłożyć i lekko docisnąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 20-25 min. Wystudzić.
Udekorować dowolnie*
Baton można udekorować lukrem cytrynowym, świeżymi owocami lub jeść od razu. Do ciasta można też dodać kakao.
Ciasto świetnie pasuje drobno pokrojone do jogurtu na śniadanie lub pokrojone w kostkę jako batony.
Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.
Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.