Opcje drukowania:

Babka z marcepanem

Ilość porcji1 porcja

 200 g masy marcepanowej
 250 g masła
 160 g cukru
 200 g mąki pszennej
 80 g mąki ziemniaczanej
 80 g migdałów mielonych
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 5 jajek
 kilka kropli aromatu migdałowego
 skórka starta z jednej cytryny
1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.

2

Masło wraz z cukrem, 2 kroplami aromatu migdałowego i skórką z cytryny ucierać około 6 min. Dodać pokrojony w kostkę marcepan - dokładnie wymieszać.

3

W osobnej misce ubić jajka. Dodać je do masy maślanej, połączyć.

4

Do masy maślano-marcepanowej dodać wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały. Całość ucierać około 5 min.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec około 55 min aż nabierze złotego koloru.

6

Wystudzić, udekorować np. plasterkami fig i cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Porcji 1