Opcje drukowania:

AleBabka

Ilość porcji1 porcja

 150 g rodzynek
 1 kieliszek rumu
 50 g drożdży
 ¼ l mleka
 ½ kg mąki
 150 g cukru
 4 żółtka
 aromat cytrynowy
 ½ kostki masła
 szafran
1

Namoczyć rodzynki w rumie.
Pokruszyć drożdże, wymieszać z połową ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, stopić masło i wystudzić.

2

Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, kilka kropli aromatu cytrynowego.
Składniki wymieszać dolewając pozostałe mleko (Drugą połowę mleka wymieszać z roztartym szafranem.) wyrobić elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło.
Na koniec wsypać nasączone rodzynki i dokładnie wyrobić.

3

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie nałożyć do przygotowanej formy do jej 1/3 wysokości i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 10min. (ja piekłam w dwóch formach na babki)
Wstawić do nagrzanego do temp 180C piekarnika i piec 50-55 min.
Ozdobić według upodobania - ja prezentuje dwie wersje - jedna z lukrem druga z czekoladą.