Opcje drukowania:

Ale Babka jogurtowa

Ilość porcji1 porcja

Składniki ( ważne aby miały temperaturę pokojową!):        
 180 g miękkiego masła
 200 g cukru
 5 jajek
 250 g jogurtu naturalnego
 1 cytryna
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 280 g mąki pszennej
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżek soku z buraka
 1 łyżka soku z cytryny
1

Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę do pieczenia z kominem posmarować łyżką masła i obsypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem keksówkę.

2

Masło ucierać z cukrem oraz skórką startą z cytryny przez około 5 minut aż powstanie puszysta masa, dodawać po 1 żółtku następnie dodać jogurt i ekstrakt. Cały czas miksować.

3

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodać do masy maślano - jajecznej.

4

W osobnej misce ubić na sztywno białka i dodać je do ciasta delikatnie mieszając.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec ok 45 -50 minut. Wyjąć i ostudzić.

Lukier:
6

Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i buraka, ucierać tak długo, aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek.

7

Jeżeli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny jeżeli jest za rzadki więcej cukru pudru.

8

Lukrem udekorować ciasto