Opcje drukowania:

2 w 1 czyli seromakowiec

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto kruche:
 wersja ekspres - można skorzystać z gotowego ciasta kruchego dostępnego w marketach
 150 g masła lub margaryny
 75 g cukru
 225 g maki pszennej
 1 jajko
 1 szczypta soli
Składniki na masę makową: - można kupić 1 puszkę gotowej masy makowej
 500 g maku zmielonego
 200 g miękkiego masła lub margaryny
 1 szklanka miodu
 1 ½ szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
 1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny
 1 szklanka orzechów włoskich i migdałów
 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
 aromat migdałowy
 kieliszek rumu
Składniki na masę serową:
 500 g sera twarogowego do serników 3-krotnie mielonego
 250 g mascarpone
 1 szklanka brązowego cukru
 1 torebka budyniu waniliowego
 4 jajka
  szklanki śmietanki 30%
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie ciasta kruchego:
1

W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.

Przygotowanie masy makowej
2

Zmielony mak przełożyć garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu

3

W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu.

Przygotowanie masy serowej:
4

Wymieszać dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.

5

Do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas miksując.

6

Na końcu dodać śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksować.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
7

Temperaturę w piekarniku nastawić na 180 C z funkcja grzania góra-dół

8

Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

9

Na przygotowana blachę wyłożyć ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy )

10

Ciasto po nakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.

11

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć równo przygotowana masę makową.

12

Na masę makową wyłożyć masę serową.

13

Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.

14

Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.