Opcje drukowania:

Batony owsiane z kaszą jaglaną

Ilość porcji21 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas40 minut

 ¾ szklanka miodu
 ½ szklanka oleju kokosowego
 1 szklanka masła orzechowego
 2 ¾ szklanki płatków owsianych górskich
 ¾ szklanka kaszy jaglanej
 ¾ szklanka nasion słonecznika
 1 szklanka migdałów
 1 ½ szklanki orzechów nerkowca
 1 szklanka wiórków kokosowych
 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu
1

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W rondlu na małym ogniu rozpuścić miód, olej kokosowy i masło orzechowe, często mieszając.

3

W dużej misce wymieszać płatki owsiane, kaszę jaglaną, słonecznik, posiekane migdały, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, sól i cynamon.

4

Wlać ciepły płyn do suchych składników i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna.

5

Piec przez 30-35 minut lub do momentu, kiedy nabierze złotego koloru. Pozostawić batoniki do wystygnięcia przez co najmniej 3 godziny. Pokroić na batony i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Wartości odżywcze

Ilość 1518g

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 365
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 23.8g37%
Węglowodany 30g10%

Błonnik pokarmowy 4g16%
Białko 9.6g20%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.