Opcje drukowania:

Wiosenny wytrawny tort

Ilość porcji6 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

Składniki
 1 chleb tostowy pełnoziarnisty
 1 opakowanie serka grani
 szczypiorek
 1 ogórek
 1 opakowanie sera pleśniowego
 1 orzechy włoskie
 kilka plastrów szynki
 300 g serka śmietankowego typu philadelphia
 100 g łososia wędzonego na zimno
 pieprz
do dekoracji
 szczypiorek
  pomidorki koktajlowe
 rzodkiewka
 kiełki
 bazylia
1

Na paterę wyłożyć formując kwadrat 4 kromki chleba tostowego. (ja do przepisu wykrwałam chleb formując koło)

2

Wyłożyć na niego pierwszą warstwę którą stanowi twarożek wiejski wymieszany ze szczypiorkiem i pieprzem, następnie wyłożyć na niego ogórek pokrojony w talarki.

3

Warstwę przykryć ponownie 4 kromkami chleba.

4

Ser pleśniowy pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszać z podprażonymi orzechami włoskimi – wyłożyć na przygotowany chleb, a następnie przykryć plastrami szynki i kolejną warstwą pieczywa.

5

Na koniec wyłożyć serek śmietankowy, a niego plastry łososia. Przykrywamy chlebem.

6

Cały tort pokryć pozostałym serkiem śmietankowym i udekorować szczypiorkiem oraz pomidorkami i rzodkiewką.
Najlepiej jak tort przegryzie się przez kilka godzin w lodówce.

Możliwości
7

można dowolnie przekładać tort np. majonezem z pistacjami, humusem, jajkami, salsą z mango, pastą z awokado

8

można użyć dowolnych warzyw np. papryki, pomidorów, buraków

Wartości odżywcze

Porcji 6