Opcje drukowania:

Pełnoziarnista najlepsza tortilla

Ilość porcji10 porcjiCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas30 minut

 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta cukru
 2 łyżki oleju rzepakowego
 ½ szklanki ciepłej wody
1

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia umieścić w misie robota kuchennego z końcówką haka (można też zrobić tortillę ręcznie jednak należy dłużej wyrabiać).

2

Dodać wodę i olej. Całość wyrabiać około 3 minut aż wszystkie składniki się  połączą w kulę. (jeżeli robimy za pomocą dłoni należy ciasto wyrabiać dłużej, ma być gładkie i lśniące)

3

Wyjąć i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczając ją tak aby przypominała placek. Odłożyć na posypany mąką blat i przykryć lnianą ściereczką. Odczekać 15 minut aby ciasto odpoczęło.

4

Rozwałkować każdy placek na grubość 2 mm i piec na nagrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż zaczną powstawać bąble i zacznie się rumienić. Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.

5

Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Podawać od razu lub jeść na zimno z dowolnymi dodatkami.

Uwaga!
6

Jeżeli ciasto jest zbyt klejące należy dodać więcej mąki, jeżeli za suche należy dodać wody.

Wartości odżywcze

Porcji 10