Opcje drukowania:

Szpajza kawowa

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania10 minut

 5 jajek
 2 łyżki cukru trzcinowego
 4 łyżeczki żelatyny
 ½ szklanki kawy Nespresso
 1 tabliczka czekolady 70 %
 Do wykończenia: bezy i maliny oraz mięta
1

Żelatynę namoczyć w w zimnej wodzie tzn. zalać ją wodą tak aby ją przykryła. Odstawić na 5 minut a następne dodać do ciepłej kawy i rozpuścić. Całość przestudzić.

2

Żółtka ucierać z cukrem przez 5 minut. Pod koniec wlewać ciągle mieszając cienką stróżką rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladę.

3

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do masy z czekoladą w 3 turach delikatnie mieszając aby ją napowietrzyć. Na sam koniec dodać przestudzoną kawę z żelatyną.

4

Masę przełożyć do kieliszków i odstawić do lodówki do stężenia.

5

Przed podaniem szpajzę udekorować owocami i bezikiem oraz listkiem mięty.

Wartości odżywcze

Porcji 5