Opcje drukowania:

Wegańskie Raffaello ?

Ilość porcji15 porcjiCzas Przygotowania1 godz. 10 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

 ½ szklanki orzechów nerkowca
 1 szklanka wiórek kokosowych
 ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
 ¼ szklanki  syropu klonowego
 2 łyżki stałej części mleka kokosowego ♥
 1 szczypta soli
 15 sztuk migdałów
 do obtoczenia wiórki kokosowe
 ♥ mleko kokosowe włożyć na noc do lodówki. Kolejnego dnia otworzyć. Stała część mleka oddzieli się od płynu - to krem/masa kokosowa.
1

Orzechy nerkowca zamoczyć w ciepłej wodzie na minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić

2

Odsączone orzechy umieścić w misie rozdrabniacza i wraz z wiórkami kokosowymi,  roztopionym olejem, syropem klonowym, mlekiem kokosowym i solą.

3

Masę zmiksować na gładki krem. (można to zrobić również za pomocą blendera) Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.

4

Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w  środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych.

5

Przechowywać w lodówce przez tydzień.

Możliwości:
6

orzechy nerkowca można zamienić na orzechy brazylijskie, lub macadamia

7

wiórki kokosowe można zamienić na płatki owsiane

8

syrop klonowy można zamienić na syrop z agawy, lub miód

9

zamiast kremu/masy kokosowej można dodać tofu

10

można obtaczać w kakao lub drobno posiekanych orzechach

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 78
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 5.8g9%
Sód 3mg1%
Potas 79mg3%
Węglowodany 6.4g3%
Białko 1.3g3%

Wapń 10%
Żelazo 1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.