Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.
Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.
Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.
Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.
zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki
zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera
zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.