Opcje drukowania:

Sałatka z buraków ❤

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 3 upieczone buraki
 200 g sera Feta
 3 garście rukoli
 3 łyżki słonecznika łuskanego
 2 łyżki pestek dyni
Składniki na dressing
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka octu balsamicznego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 szczypta soli
1

Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.

2

Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.

3

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.

4

Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.

Możliwości:
5

zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki

6

zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera

7

zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 236
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 16.9g26%
Cholesterol 36mg12%
Sód 530mg23%
Potas 449mg13%
Węglowodany 14.2g5%
Białko 9.1g19%

Wapń 249%
Żelazo 2%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.