Opcje drukowania:

Wegański tort kokosowy

Ilość porcji9 porcjiCzas Przygotowania20 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

Składniki na wegański biszkopt:
 1 ¾ szklanki mąki pszennej BIO
 1 szklanka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka sody
 ½ łyżeczki soli
 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowe w kartonie)
  szklanki oleju rzepakowego
 1 łyżeczka octu
Składniki na wegański kokosowy krem:
 2 szklanki wiórków kokosowych
 2 puszki mleka koksowego w puszce – schłodzonego przez noc
 1 szczypta soli himalajskiej
 1 limonka
 3 łyżki syropu klonowego
 1 laska wanilii
Dodatkowo:
 ½ szklanki podprażonych wiórków
 1 garść migdałów
Przygotowanie ciasta
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC. Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno

2

W misce wymieszać ze sobą mleko, ocet i olej – odstawić na 5 minut.

3

Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z sodą, solą i cukrem.

4

Wymieszać zawartość obu misek i ciasto przelać do przygotowanych foremek.

5

Włożyć do piekarnika i piec 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie kremu:
6

Wiórki kokosowe (2 szklanki które używamy do kremu oraz ½ szklanki które używamy dodatkowo do dekoracji) podprażyć na patelni tak, aby były złote. Przyłożyć do miski i wystudzić.

7

Stałą część mleka kokosowego umieścić z syropem i sokiem z limonki oraz ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii w misce. Całość wymieszać.

8

Pod koniec dodać 1½ szklanki wiórków kokosowych i ponownie wymieszać.

Przygotowanie tortu:
9

Migdały namoczyć w ciepłej wodzie. Po 10 minutach odcedzić i obrać ze skórki. Podprażyć przez 5 minut ze szczyptą soli na patelni. Ostudzić.

10

Na wystudzony blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu, wyrównać go.  PRzykryć drugim blatem i ponownie całość posmarować kremem (wierzch i boki).

11

Do pozostałych wiórków kokosowych dodać szczyptę soli, wymieszać i równo wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto udekorować prażonymi migdałami.

12

Całe ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Możliwości:
13

wersja orzechowa – zamiast wiórków użyć mielonych orzechów

14

zamiast maki pszennej można użyć orkiszowej, gryczanej lub migdałowej.

15

ciasto można wzbogacić o przyprawy tj. cynamon, kardamon lub imbir

16

krem można wzbogacić o rum – wersja karaibska

17

jeżeli nie lubimy mleka koksowego użytego do kremu można zrobić budyń waniliowy i wzbogacić go o podprażone wiórki kokosowe na koniec całość utrzeć z masłem (wtedy już wersja nie wegańska)

Wartości odżywcze

Porcji 9


Ilość na porcję
Kalorie 303
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 7.7g12%
Sód 244mg11%
Potas 56mg2%
Węglowodany 55g19%
Białko 4.2g9%

Wapń 10%
Żelazo 2%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.