Opcje drukowania:

Brownie z resztek ?

Ilość porcji12 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas35 minut

 2 duże jaja
 2 szklanki wytłoczyn po wyciskanym soku
 ½ szklanki oleju z pestek winogron
 ½ szklanki syropu klonowego
 ¾ szklanki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli morskiej
 3 łyżki mąki kokosowej
 dowolne dodatki: orzechy lub owoce
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C z funkcją grzania góra - dół. Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszać jajka, wytłoczyny (resztki) po wyciskanym soku, olej i syrop klonowy.

3

Do drugiej miski przesiać kakao, sodę, proszek, sól i mąkę kokosową. Połączyć zawartość obu misek.

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać owocami lub orzechami. Piec 30 minut. Wyjąc i wystudzić.

Możliwości:
5

Wytłoczyny (resztki po wyciskaniu soku)- można zetrzeć dowolne warzywa i owoce na tarce lub zblednować

6

Olej z pestek winogron - można użyć oleju kokosowego, oleju rzepakowego, oliwa z oliwek lub masło klarowane

7

Syrop Klonowy można zastąpić syropem z agawy lub cukrem trzcinowy

8

Mąkę kokosową można zastąpić mąką owsianą, mąką ryżową w takich samych proporcjach lub 6 łyżkami:  mąki pszennej, mąki gryczanej lub mąki migdałowej czy orkiszowej

9

Jajka - można zastąpić jajkami z siemienia (proporcja na jedno jajko to 1 łyżka mielonego siemienia, wymieszana z 3 łyżkami wody)

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 72
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 1.8g3%
Cholesterol 27mg9%
Sód 195mg9%
Potas 214mg7%
Węglowodany 14.5g5%
Białko 2.4g5%

Wapń 37%
Żelazo 1%
Witamina D 3%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.