Opcje drukowania:

Bezglutenowy torcik marchewkowy ?

Ilość porcji8 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 20 minut

 300 g startej marchewki lub wytłoczyn z jej soku
 2 jajka
 1 łyżeczka cynamonu
 200 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
 40 ml oleju z pestek winogron
 100 g syropu klonowego
 ½ szklanki rodzynek
 ½ szklanki orzechów włoskich
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 do dekoracji: jogurt kokosowy, skórka z pomarańczy
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

 W misce wymieszać marchewkę, jajka, cynamon, mąkę migdałową, olej, syrop klonowy, rodzynki, posiekane orzechy i proszek do pieczenia.

3

Wszystkie składniki należy dobrze połączyć i przełożyć do przygotowanej formy.

4

Ciasto piec godzinę lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

5

Ciasto wystudzić i przed podaniem udekorować jogurtem kokosowe oraz skórką z pomarańczy.

Możliwości:
6

Marchewkę można zastąpić startym jabłkiem, cukinią lub pietruszką

7

Wersji wegańskiej jajka należy zastąpić jajkami z siemienia (1 jajko =  1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody)

8

Mąkę migdałową można zastąpić mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub połową porcji mąki kokosowej

9

Syrop klonowy można zastąpić miodem, zrobiłam z agawy lub cukrem trzcinowym

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 284
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 18.3g29%
Węglowodany 25.5g9%
Białko 7.4g15%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.