Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać marchewkę, jajka, cynamon, mąkę migdałową, olej, syrop klonowy, rodzynki, posiekane orzechy i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki należy dobrze połączyć i przełożyć do przygotowanej formy.
Ciasto piec godzinę lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
Ciasto wystudzić i przed podaniem udekorować jogurtem kokosowe oraz skórką z pomarańczy.
Marchewkę można zastąpić startym jabłkiem, cukinią lub pietruszką
Wersji wegańskiej jajka należy zastąpić jajkami z siemienia (1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody)
Mąkę migdałową można zastąpić mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub połową porcji mąki kokosowej
Syrop klonowy można zastąpić miodem, zrobiłam z agawy lub cukrem trzcinowym
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.