Przygotować zaczyn. Małej miseczce wymieszać letnią wodę, cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut.
W misie robota z końcówką haka umieścić mąkę, kaszę kukurydzianą, sól i oliwą z oliwek. Całość wymieszać. Dodać zaczyn.
Wyrabiać ciasto przez 10 minut - do momentu, w którym będzie jednolitej i gładkie. (Jeśli nie masz robota - tyle samo czasu wyrabiaj ciasto ręcznie).
Po tym czasie z ciasta uformować kulę, wyłożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Grill elektryczny rozgrzać do temperatury maksymalnej. Jego powłoki posmarować oliwą z oliwek.
Z ciasta uformować prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na wierzch wyłożyć suszone pomidory lekko wciskając je palcem w ciasto.
Przełożyć przygotowaną focaccie na grill, domknąć górną pokrywę i grillować 10 minut. Pod koniec (ostatnie 2 minuty ) uchylić i na wierzch wyłożyć świeżę liście bazylii.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół. Kratkę do pieczenia ułożyć na środkowym poziomie piekarnika.
Na drewnianą deskę wyłożyć papier do pieczenia. Papier posmarować delikatnie oliwą.
Uformować na nim z wyrośniętego ciasta prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na wierzch wyłożyć suszone pomidory lekko wciskając je palcem w ciasto. Z wierzchu również całość posmarować oliwą.
Energicznym ruchem przesunąć papier wraz z focaccią do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 10-15 minut. Podawać posypane świeżą bazylią.
zamiast drożdży instant można użyć 10 g drożdży świeżych
cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem
mąkę typ 00 - można zastąpić dowolną mąką pszenną jednak można wtedy nieco zwiększyć ilość drożdży
kasza kukurydziana (polenta) można zastąpić mąką kukurydzianą
suszone pomidory można zastąpić oliwkami, pesto, orzechami, kulkami mozzarelli
Porcji 3
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.