Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę z kominem (można też użyć zwykłej keksówki lub tradycyjnej blaszki) wysmarować tłuszczem i oprószyć mielonymi migdałami. (Ja użyłam formy silikonowej więc w tym wypadku pominęłam ten etap). Na dno formy wyłożyć ulubione dodatki np. płatki koksa, orzechy, owoce itp
Do miski włożyć obrane banany, sok z cytryny, olej, syrop klonowy, sok z pomarańczy. Całoś zblendować na jednolitą masę.
W drugiej misce wymieszać ze sobą mielone migdały, wiórki kokosowe, cynamon, sodę, proszek do pieczenia bez glutenu oraz cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenu Dr. Oetker.
Przesypać suche składniki do mokrych i wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 60 minut lub do momentu w którym patyczek włożony w . środek pozostaje suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
banany - można zastąpić startym jabłkiem, puree z dyni lub ugotowanymi batatami
syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem - można też go pominąć jeżeli banany są bardzo słodkie
sok z pomarańczy - można zastąpić mlekiem roślinnym lub dowolnym sokiem
mielone migdały można zastąpić mąką kasztanową, mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub orkiszową (wtedy wypiek nie jest już bezglutenowy)
mąkę kokosową można zastąpić wiórkami kokosowymi, mąką owsianą lub mąką ryżową (w tym przypadku ciasto może wyjść sypkie)
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.