Miska Mocy

Moja dieta ostatnio jest bardzo kolorowa i przyznam się Wam, że już tak zostanie. Moc warzyw i owoców wykorzystuję w 100% – odżywiam swoje ciało najlepiej jak potrafię. Moja AKCJA REGENERACJA trwa ? – czuję się świetnie, a co najważniejsze moja kreatywność w kuchni odżyła. Jestem pasjonatką zdrowego jedzenia, odkrywania ciekawych smaków i nowych produktów. Cudowne jest to, że w tym miejscu – na moim blogu – widzę jak wiele jest takich osób jak ja. Dziękuję Wam za takie wsparcie i każdy wykonany przepis. ?

Dziś dla Was miska MOCY z cudownym dressingiem na bazie orzechów i rodzynek – skuście się na nią, a MOC będzie z Wami! ?

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania15 minutCałkowity czas15 minut

 1 awokado
 ½ kalafiora
 100 g brukselki
 1 marchewka
 2 garście brązowych pieczarek
 4 garście jarmużu
 ¼ główki czerwonej kapusty
 ½ szklanki brązowego ryżu
 1 zielona cebulka
 4 łyżki bobu
Dressing
 ¼ szklanki mleka sojowego
 ¼ szklanki orzechów nerkowca
 1 łyżka octu balsamicznego
 1 łyżka rodzynek
 1 łyżeczka musztardy

1

Brązowy ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kalafior i bób również ugotować. Jarmuż wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą. Odsączyć.

2

Brukselkę obrać z zewnętrznych liści i gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru trzcinowego przez 5 minut. Odcedzić i przekroić każdą wpół.

3

Pieczarki pokroić na ćwiartki i smażyć na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach wody przez 3 minuty. Po tym czasie dodać ½ łyżeczki curry. Całość smażyć jeszcze minutę. Odstawić.

4

Awokado pokroić w kostkę, marchewkę w paseczki, zieloną cebulkę posiekać, a czerwoną kapustę drobno poszatkować.

5

Wszystkie składniki dressingu zmiksować ze sobą tak aby utworzyły gładki sos.

6

Do misek wykładać na środek po połowie ugotowanego brązowego ryżu i dookoła niego kalafior, jarmuż, marchewkę, awokado, czerwoną kapustę, brukselkę, podsmażone pieczarki i ugotowany bób. Całość posypać zieloną cebulką i polać dressingiem.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 1 awokado
 ½ kalafiora
 100 g brukselki
 1 marchewka
 2 garście brązowych pieczarek
 4 garście jarmużu
 ¼ główki czerwonej kapusty
 ½ szklanki brązowego ryżu
 1 zielona cebulka
 4 łyżki bobu
Dressing
 ¼ szklanki mleka sojowego
 ¼ szklanki orzechów nerkowca
 1 łyżka octu balsamicznego
 1 łyżka rodzynek
 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

1

Brązowy ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kalafior i bób również ugotować. Jarmuż wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą. Odsączyć.

2

Brukselkę obrać z zewnętrznych liści i gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru trzcinowego przez 5 minut. Odcedzić i przekroić każdą wpół.

3

Pieczarki pokroić na ćwiartki i smażyć na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach wody przez 3 minuty. Po tym czasie dodać ½ łyżeczki curry. Całość smażyć jeszcze minutę. Odstawić.

4

Awokado pokroić w kostkę, marchewkę w paseczki, zieloną cebulkę posiekać, a czerwoną kapustę drobno poszatkować.

5

Wszystkie składniki dressingu zmiksować ze sobą tak aby utworzyły gładki sos.

6

Do misek wykładać na środek po połowie ugotowanego brązowego ryżu i dookoła niego kalafior, jarmuż, marchewkę, awokado, czerwoną kapustę, brukselkę, podsmażone pieczarki i ugotowany bób. Całość posypać zieloną cebulką i polać dressingiem.

Miska Mocy
(Wyświetlono 3 822 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

19 komentarzy

  1. Melisse 14 czerwca 2019 o 22:22

    Dzień dobry, czy dressing można zastąpić jakimś innym? Nie przepadam za sosami na bazie muszardy 😉 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 16 czerwca 2019 o 20:45

      można po prostu pominąć musztardę 🙂

      Odpowiedz
  2. Paula 27 listopada 2017 o 17:44

    Czy w książkach są podobne przepisy czy nawet o wiele więcej smakołyków? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2017 o 23:30

      w książce „Nie…zwykła kuchnia” i „Fit słodkości” są przepisy których nie ma na blogu natomiast książka „Dieta ze smakiem” to zbiór przepisów Fit z tego bloga i ebooków

      Odpowiedz
  3. Nowydworek 17 października 2017 o 09:38

    Naprawdę wygląda smakowicie. Szukałam takiego właśnie bloga z takimi przepisami 🙂 Naprawdę fajny pomysł taka miska mocy. Dziś spróbuję. Wygląda smakowicie!

    Odpowiedz
  4. Kaśka 6 września 2017 o 16:52

    Wszędzie ostatnio widzę takie miski mocy, próbowałam w kilku miejscach, ale muszę przyznać, że ta podoba mi się wyjątkowo ? Na pewno następnym razem przygotuję taką sama. Dzięki za fajny przepis!

    Odpowiedz
    1. admin 13 września 2017 o 11:29

      polecam 🙂

      Odpowiedz
    1. admin 19 lipca 2017 o 12:44

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowane oraz komentarz :*

      Odpowiedz
  5. Ania 20 kwietnia 2017 o 08:12

    Kinga co jakiś czas można robić sobie taki 7-dniowy detoks?

    Odpowiedz
    1. admin 21 kwietnia 2017 o 10:29

      raz w miesiącu spokojnie

      Odpowiedz
  6. Asia 19 marca 2017 o 19:49

    Kinga, czy do krojenia marchewki na paski używasz mandoliny? Jeśli tak, czy mogłabyś zdradzić jaki to model? Kupiłam już jedną i jest do bani 🙁

    Odpowiedz
      1. Asia 24 marca 2017 o 11:13

        Dzięki 🙂

        Odpowiedz
  7. Beata 21 lutego 2017 o 12:48

    Proszę powiedzieć czy pieczywo ryżowe jest dozwolone w czasie tygodnia „detox”?

    Odpowiedz
    1. admin 21 lutego 2017 o 18:04

      tak jest dozwolone

      Odpowiedz
      1. Beata 27 lutego 2017 o 10:15

        Dziękuję ślicznie

        Odpowiedz
  8. fra 27 stycznia 2017 o 19:58

    Kinga czy ryz jest dozowolony czy to stosować po tygodniu?

    Odpowiedz
    1. admin 28 stycznia 2017 o 00:07

      dozwolony ryż brązowy, czarny i czerwony

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.