Przygotowałam dla Was przepis ekspresowy. Wystarczy tylko, że zmiksujecie wszystkie składniki na ciasto i wymieszacie wszystkie składniki na wypełnienie. Oszczędność czasu, bogactwo smaku. Pożywne ciasto owsiane wypełnione owocami. Często kroję je w podłużne kawałki i traktuję jak zdrowe batony. Zabieram ze sobą w podróże. Często sięgam po nie na szybkie śniadanie lub po prostu podaję gościom do kawy. Lubię takie przepisy, które zawsze się udają, smakują i tak szybko znikają.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Formę o wymiarach 10 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na spód umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładkie ciasto przez kilka minut (można też zrobić to za pomocą blendera)
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i włożyć do piekarnika na 10 minut.
Przygotować wypełnienie poprzez wymieszanie łyżką wszystkich składników w misce.
Masę przełożyć równomiernie na podpieczony spód, lekko ją do niego dociskając. Piec kolejne 15 minut.
Porcji 13
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Formę o wymiarach 10 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na spód umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładkie ciasto przez kilka minut (można też zrobić to za pomocą blendera)
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i włożyć do piekarnika na 10 minut.
Przygotować wypełnienie poprzez wymieszanie łyżką wszystkich składników w misce.
Masę przełożyć równomiernie na podpieczony spód, lekko ją do niego dociskając. Piec kolejne 15 minut.
Hmmm a w większej blaszce typu 30×40 wyjdzie? Pomnożyć proporcje x3 a może x3?
najlepeij x2
Przepyszne, jak każde z robionych z Twoich przepisów dań. Twoje poczucie smaku cudownie trafia w mój gust. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Eliza dziękuję – tak się cieszę . 🙂
Kingo, czym zastąpić syrop klonowy i w jakiej ilości
miodem w takiej samej ilości lub 2 łyzkami cukru trzcinowego, może też być ksylitol 1 łyżka
Ciasto by z powodzeniem mogło startować w konkursie piękności. Chętnie podeśle zdjęcie mojego. Za pierwszym razem staram się robić według przepisu (nawet dodałam 4 łyżki syropu klonowego choć myślałam ze będzie zbyt słodkie) – IDEALNE. Jutro trafi do lunchboxu-jak się coś ostanie…
super! tak się cieszę czytając pozytywne komentarze 🙂 dzięki kochana :*
Batatem?
batat ugotowany będzie super 🙂
Czy mogę czymś zastąpić banany?
np. puree z dyni, jabłkiem, gruszką czy ugotowanym batatem
Witam, czy owoce dodaję mrożone czy mam je rozmrozić?
mrożone
Kinga, te owoce mrożone to mają być takie prosto z zamrażarki czy rozmrożone? Truskawki będą ok?
Kingo, piekę już kolejny raz, polecam, super przepisdla osob na diecie. Ja zrobiłam z konfiturą jagodową (brak mrożonych owoców) wersja mniej fit, ale rodzina zajada i bardzo chwali, znakomita alternatywa dla gotowch batonów, pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :* i polecam się na przyszłość 🙂
Ciasto super! Dziekuje za przepis 😉
dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Czy odżywka białkowa – bądź mąka owsiana bądź konopie łuskane – są konieczne w przepisie?
Paulina możesz pominąć 🙂
Dziękuję za odpowiedź 😉 bo to jedyny składnik, którego mi aktualnie brakuje 🙂
Ten przepis zaskoczył mnie swoją łatwością w przygotowaniu i smakiem. Robiąc cokolwiek z płatków owsianych zawsze pali mi się w głowie „nuuuda” ale jak zwykle w Twoich przepisach nie ma o tym mowy! Bo ciasto wyszło…idealne ? Ja zjadłam z koleżanką do kawy, a mąż zabrał do pracy w postaci batonów. Dziękuję ??
kochana moja Ewka :* ps. pomyślę o dzieciach 🙂
Właśnie przeglądam pani przepisy i ten „brzmi” cudownie.niestety nie mam mleka kokosowego, czy można czymś zastąpić?
dowolnym innym mlekiem lub np. sokiem pomarańczowym
Kinga myślisz ze z płatkami jaglanymi tez wyjdzie?
też wyjdzie 🙂
Dobry wieczór, niedawno wyciągnęłam ciasto z piekarnika (blog i książka jest dla mnie inspiracją, niestety tak już mam, że zawsze muszę zrobić coś po swojemu: użyłam płatków owsianych b/g błyskawicznych, zamiast płatków migdałowych- kokosowe, zamiast owoców mrożonych- suszone śliwki i morele, a zamiast 1/4 mleka kokosowego- 3/4 puszki gęstego mleczka kokosowego), wyszło PRZEPYSZNE! zwarte i wilgotne, żaden zakalec. Przepis łatwy, prosty i przyjemny, na prawdę godny polecenia ! Dziękuję.
Kasiu dziękuję Ci bardzo 🙂 za ten komentarz! Też tak mam że często wszystko robię po swojemu wtedy dopiero wychodzą najlepsze kombinacje.
Ciasto wygląda fantastycznie. Uwielbiam zdrowe słodkości. Pycha.
polecam 🙂
upiekłam dzis i niestety „zakalec na palec”;/
Podejrzewam, ze to dlatego, ze zamiast mleka kokosowego dalam 1/4 szklanki mleka sojowego. Chociaz to mleko „wciagnely” platki wiec nie powinno sie tak stac. Moze macie jakies pomysly?
to ciasto jest takie mokre i zwarte więc może przypominać w wyglądzie zakalec 🙂
1/4 szklanki cynamonu? ? właśnie piekę ?
Łyżeczki 🙂 już dodałam
„1/4 cynamonu”
ale czy łyżeczki?
Przepis brzmi wspaniale, na pewno wypróbuje <3
Kinga miała na myśli 1/4 całego cynamonu na świecie 😀 !
Ja piekę dziś <3
Tak łyżeczki 🙂 już dodałam