Coś nowego i pysznego! Prosto, pysznie i ze smakiem! Zaskocz tym przepisem swoich znajomych.
Ryż do sushi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną.
W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Foremkę do donutów wysmarować olejem i do każdego wgłębienia wyłożyć ryż formując ryżowe krążki. Kiedy cała blaszka jest wypełniona przykryć każdy „ryżowy pączek” liskiem nori (można je wykroić w kółka aby był podstawą). Następnie na blaszkę położyć deskę i energicznie odwrócić tak aby wszystkie sushi pączki „wyszły” z formy.
Ogórek pokroić za pomocą obieraczki do warzyw w długie plastry, mango i awokado w cienkie plasterki. Składnikami dekować ryż.
Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
Jeżeli nie masz formy do pączków możesz je uformować ręcznie tworząc dysk i wykrawając za pomocą kieliszka środek
ryż można zafarbować sokiem z buraka lub szpinaku
można użyć dowolnych warzyw np. rzodkiewki
Ilość 6 sztuk
Porcji 6
Składniki
Przygotowanie
Ryż do sushi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną.
W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Foremkę do donutów wysmarować olejem i do każdego wgłębienia wyłożyć ryż formując ryżowe krążki. Kiedy cała blaszka jest wypełniona przykryć każdy „ryżowy pączek” liskiem nori (można je wykroić w kółka aby był podstawą). Następnie na blaszkę położyć deskę i energicznie odwrócić tak aby wszystkie sushi pączki „wyszły” z formy.
Ogórek pokroić za pomocą obieraczki do warzyw w długie plastry, mango i awokado w cienkie plasterki. Składnikami dekować ryż.
Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
Jeżeli nie masz formy do pączków możesz je uformować ręcznie tworząc dysk i wykrawając za pomocą kieliszka środek
ryż można zafarbować sokiem z buraka lub szpinaku
można użyć dowolnych warzyw np. rzodkiewki
Wygląda bardzo oryginalnie. Tylko zastanawiam się… Jak to jeść? Nie rozpadnie się przy pierwszym kęsie? Czy może lepiej zrobić takie mini „na raz”?
Pozdrawiam ?
nie rozpadną się gdyż ryż jest tak przygotowany że idealnie się klei