Sushi pączki

Coś nowego i pysznego! Prosto, pysznie i ze smakiem! Zaskocz tym przepisem swoich znajomych.

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania45 minutCałkowity czas1 godz.

Składniki
 500 g ryżu do sushi
 7 łyżki octu ryżowego
 4 łyżki cukru
 1 łyżeczka soli
 1 l wody mineralnej niegazowanej
 liście nori
 100 g wędzonego na zimno łososia
 1 ogórek
 1 mango
 1 awokado
 2 łyżeczka jasnego sezamu
 2 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu
 olej sezamowy

1

Ryż do sushi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną.

2

W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.

3

Foremkę do donutów wysmarować olejem i do każdego wgłębienia wyłożyć ryż formując ryżowe krążki. Kiedy cała blaszka jest wypełniona przykryć każdy „ryżowy pączek” liskiem nori (można je wykroić w kółka aby był podstawą). Następnie na blaszkę położyć deskę i energicznie odwrócić tak aby wszystkie sushi pączki „wyszły” z formy.

Dekorowanie
4

Ogórek pokroić za pomocą obieraczki do warzyw w długie plastry, mango i awokado w cienkie plasterki. Składnikami dekować ryż.
Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

Możliwości
5

Jeżeli nie masz formy do pączków możesz je uformować ręcznie tworząc dysk i wykrawając za pomocą kieliszka środek

6

ryż można zafarbować sokiem z buraka lub szpinaku

7

można użyć dowolnych warzyw np. rzodkiewki

Wartości odżywcze

Ilość 6 sztuk

Porcji 6

Składniki

Składniki
 500 g ryżu do sushi
 7 łyżki octu ryżowego
 4 łyżki cukru
 1 łyżeczka soli
 1 l wody mineralnej niegazowanej
 liście nori
 100 g wędzonego na zimno łososia
 1 ogórek
 1 mango
 1 awokado
 2 łyżeczka jasnego sezamu
 2 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu
 olej sezamowy

Przygotowanie

1

Ryż do sushi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną.

2

W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.

3

Foremkę do donutów wysmarować olejem i do każdego wgłębienia wyłożyć ryż formując ryżowe krążki. Kiedy cała blaszka jest wypełniona przykryć każdy „ryżowy pączek” liskiem nori (można je wykroić w kółka aby był podstawą). Następnie na blaszkę położyć deskę i energicznie odwrócić tak aby wszystkie sushi pączki „wyszły” z formy.

Dekorowanie
4

Ogórek pokroić za pomocą obieraczki do warzyw w długie plastry, mango i awokado w cienkie plasterki. Składnikami dekować ryż.
Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

Możliwości
5

Jeżeli nie masz formy do pączków możesz je uformować ręcznie tworząc dysk i wykrawając za pomocą kieliszka środek

6

ryż można zafarbować sokiem z buraka lub szpinaku

7

można użyć dowolnych warzyw np. rzodkiewki

Sushi pączki
(Wyświetlono 1 885 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Magda 27 kwietnia 2019 o 17:41

    Wygląda bardzo oryginalnie. Tylko zastanawiam się… Jak to jeść? Nie rozpadnie się przy pierwszym kęsie? Czy może lepiej zrobić takie mini „na raz”?
    Pozdrawiam ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 27 kwietnia 2019 o 22:01

      nie rozpadną się gdyż ryż jest tak przygotowany że idealnie się klei

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.