Ten przepis nie zalicza się do tych „lekkich”, za to do szybkich i pysznych. Zazwyczaj przygotowuje te batoniki w urządzeniu wielofunkcyjnym. Kiedy pokazałam Wam na IGstories jak je przygotowywałam posypała się lawina wiadomości z prośbą o przepis.
Gwarantuje Wam, że jeżeli tylko ich spróbujecie zakochacie się w ich smaku. Czekam na wasze komentarze jak tylko się skusicie na te batoniki.
Piekarnik nagrzać do 160 ° C. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Morele i orzechy posiekać nożem lub niezbyt drobno za pomocą blendera. Odłożyć na bok.
Do rondla wlać syrop klonowy i dodać masło, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Następnie dodać owies, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, kawałki czekolady i uprzednio posiekane morele wraz z nerkowcami. Wymieszać.
Mieszaninę przełożyć równomiernie przygotowanej foremki. Zwilżyć dłonie, aby mocno docisnąć mieszankę. Piec przez 20 minut lub do momentu, kiedy batoniki będą złote. Wystudzić i pokroić na batony.
morele można zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami - wtedy należy ograniczyć ilość syropu klonowego
zamiast masła można użyć oleju kokosowego lub masła orzechowego
zamiast płatków owsianych dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych, orkiszowych
Porcji 9
- Ilość na porcję
- Kalorie 405
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 27.8g43%
- Węglowodany 33.9g12%
- Białko 8.7g18%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 160 ° C. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Morele i orzechy posiekać nożem lub niezbyt drobno za pomocą blendera. Odłożyć na bok.
Do rondla wlać syrop klonowy i dodać masło, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Następnie dodać owies, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, kawałki czekolady i uprzednio posiekane morele wraz z nerkowcami. Wymieszać.
Mieszaninę przełożyć równomiernie przygotowanej foremki. Zwilżyć dłonie, aby mocno docisnąć mieszankę. Piec przez 20 minut lub do momentu, kiedy batoniki będą złote. Wystudzić i pokroić na batony.
morele można zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami - wtedy należy ograniczyć ilość syropu klonowego
zamiast masła można użyć oleju kokosowego lub masła orzechowego
zamiast płatków owsianych dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych, orkiszowych
Czy nie za dużo węglowodanów ?
Fajnie to wyszło, na prawdę prezentuje się dobrze taki batonik nie przepadam za owsianką ale ten batonik z tym czekoladowym nadzieniem wygląda na prawdę smacznie i pożywnie.
Wyglądają smakowicie <3 Tylko mi zawsze coś nie tak wychodzi z konsystencją tego typu przekąsek… Ciężko mi uformować prostokątny kształt i zawsze coś mi odstaje, masa nie chce "stężeć". Jakies patenty na to?
Bardzo smacznie wyglądają, muszę obliczyć sobie kalorie takich ciastek i zobaczymy może uda mi się je wrzucić w dietę bo są owsiane to myślę że da radę.
Przeszłam na dietę i mam nadzieję, że 4 takie batoniki starczą mi na cały dzień, w końcu to będzie ponad 1500 kcal. Oby wyszła taka miesięczna dietka.
Bardzo dziękuję za ten przepis batoników 🙂
Super, bardzo fajny przepis o takie fit przekąski mi chodzi. Lubię właśnie sobie podjadać a staram się trzymać dietę i szukam takich przepisów. Pozdrawiam serdecznie.
Witam, co może być przyczyną że moje batoniki się krusza?
Na pierwszy rzut oka wyglądają trochę jak szyszki w formie batoników 😀 Ale ile w nich pysznych składników, mniam! Chyba już wiem, co przygotować w najbliższy weekend. Dzięki za przepis!
Bardzo ciężka przekąska, ale zawiera pełno dobrych i zdrowych składników. Dużo lepiej sprawdzi się taki owsiany batonik niż sklepowy baton proteinowy.
A da się zrobić je bez gorzkiej czekolady? Nie lubię żadnej ciemnej czekolady.
Świetne na dobry start rano.Wypróbuję twój przepis na następny tydzień w pracy . Na pewno dają multum energii, czego np, ja potrzebuję z samego rana. Pozdrawiam serdecznie.
Świetne są te batoniki, idealnie pasują do pracy jako przekąska lub drugie śniadanie! Na pewno będę je często robić do pracy, bo są pyszne!!
Koniecznie musisz dodawać więcej takich przepisów. Szybkie i proste desery zawsze będą miały wzięcie. W szczególności tak smaczne desery. Myślę że to dobry pomysł ;P
Wow, jestem pod wrażeniem. Zaimponowałaś mi. Takie batoniki powinny być tymi słynnymi batonami mocy od tej niewydarzonej yhym… Genialny przepis!
dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂
Bardzo dobre są te batoniki. O wiele lepsze niż to co można kupić w prawie każdym sklepie. Muszę ich narobić na cały przyszły tydzień, co by nie umrzeć z głodu w pracy 😉
Naprawdę bardzo ładnie wyglądają te batoniki 🙂 Muszę przetestować w najbliższym czasie ten przepis 🙂 Taka odskocznia od tego jedzenia świątecznego, które przed nami.
Fajny pomysł na świąteczną potrawę, szybko i na pewno bardzo smacznie 😉 Masz pewność, że w tym roku przetestuję , zdam raport czy smakowało domownikom.
Przepyszne batoniki, wyczuwam w nich potencjał jako słodycz świąteczna. Trzeba będzie zacząć wypieki czym prędzej.
Czy można zastąpić orzechy nerkowca migdałami? 🙂
można
Czy czekolada jest konieczna ?;)
nie
Musze wypróbować :). Czy zamiast syropu klonowego można dać miód?
można