Kiedy nachodzi mnie ochota na „coś słodkiego” lubię działać od razu. Lubię jak najszybciej cieszyć się efektem. Jabłka w lodówce podsunęły mi pomysł, aby przygotować szybki placek. Nie miałam w domu jajek, masła ani zwykłej mąki (to w sumie nic nowego, bo tylko na wyjątkowe okazje, kiedy muszę upiec biszkopt ją kupuję).
Z dostępnych składników powstało ciasto wegańskie i bezglutenowe. Wszystko w mojej kuchni jest eksperymentem, więc zanim trafi na blog musi się po prostu udać i przede wszystkim smakować. Ten placek spełnił te wymagania i dzisiaj możecie się nim częstować – zapraszam.
Szybki, lekki i pyszny!
Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra dół. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać ze skórki, wdrożyć gniazda nasienne i pokroić jedno w ćwiartki, a drugie w kostkę.
W misce wymieszać ze soba mąkę bezglutenową, cukier, sodę, sól i cynamon.
W drugiej misce wymieszać olej z wodą oraz octem.
Do suchej mnieszanki dodać mokrą i całość wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto będzie suche wręcz sypkie jednak podczas pieczenia jabłka puszczą sok i całość ładnie się zwiąże. (jeżeli jabłka nie mają zbyt dużo sos należy do ciasta dodać więcej wody).
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć do dna. Na wierzch wyłożyć pozostałe, pokrojone jabłko. Piec całość 45-50 minut.
mąkę bezglutenową można zastąpić mąką pszenną razową, mąką migdałową, mąką gryczaną lub połową porcji mąki kokosowej czy owsianej
cukier trzcinowy można zastąpić dowolną substancja slodzącą
olej rzepakowy można zastąpić dowolnym olejem lub oliwą, masłem klarowanym lub po prostu rozgniecionym bananem
ocet -można zastąpić sokiem z cytryny
Porcji 9
- Ilość na porcję
- Kalorie 134
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 12.2g19%
- Węglowodany 7.1g3%
- Białko 0.1g1%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra dół. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać ze skórki, wdrożyć gniazda nasienne i pokroić jedno w ćwiartki, a drugie w kostkę.
W misce wymieszać ze soba mąkę bezglutenową, cukier, sodę, sól i cynamon.
W drugiej misce wymieszać olej z wodą oraz octem.
Do suchej mnieszanki dodać mokrą i całość wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto będzie suche wręcz sypkie jednak podczas pieczenia jabłka puszczą sok i całość ładnie się zwiąże. (jeżeli jabłka nie mają zbyt dużo sos należy do ciasta dodać więcej wody).
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć do dna. Na wierzch wyłożyć pozostałe, pokrojone jabłko. Piec całość 45-50 minut.
mąkę bezglutenową można zastąpić mąką pszenną razową, mąką migdałową, mąką gryczaną lub połową porcji mąki kokosowej czy owsianej
cukier trzcinowy można zastąpić dowolną substancja slodzącą
olej rzepakowy można zastąpić dowolnym olejem lub oliwą, masłem klarowanym lub po prostu rozgniecionym bananem
ocet -można zastąpić sokiem z cytryny
Kingo uwielbiam Twoje przepisy❤️Jesteś najlepsza?Ciacho zrobione z mąką orkiszowa. Pyyyycha!!! ?Trudno się oprzeć by nie zjeść całego naraz ?
🙂
Tak mnie naszlo w ostatni piatek na cos slodkiego i ten przepis jest idealny! Szybki, zdrowy i smaczny. Czego chciec wiecej?
POZDRAWIAM 🙂
Zrobiłam. Bez modyfikacji się nie obeszło. Ciasto było z mąki jaglanej, owsianej, orkiszowej i pszennej. No i mniej cukru żeby bobo też mógł skosztować. Jak dla mnie pycha.
Mój wybredny małżonek również zadowolony.
❤wielkie serce za wegański przepis❤❤❤
Szukałam inspiracji na szybkie ciasto z jabłkami i trafiłam do ciebie. I dobrze ! Na surowo mogłabym jeść to ciasto, takie dobre 😀 Ja użyłam mąke gryczaną i zamiast cukru dałam miód, dość duża łyżkę, piekłam 45 minut = efekt jest taki ze prawie cale zostało zjedzone. Zostaje tu na dłużej 🙂
aaa cudownie! kochana dzięki za komentarz i przede wszystkim za wypróbowanie przepisu 🙂
O jak ja ostatnio ubolewalam jak zobaczyłam w swojej galerii w telefonie zdjęcie ciasta z jabłkami a nie mogłam znaleźć przepisu z którego je zrobiłam! Pamiętałam że ciasto było pyszne i przez 4 dni jadlam je na 2 śniadanie (na pierwsze czasem też ;)). I oto znalazlam! Olśnienie przyszło gdzy przeczesujac Internet przypomniało mi się że masz fit zakładkę w blogu ?
Będzie pieczone i żarte już od jutra znów ???
Dziękuję za ten przepis ! 🙂
🙂
Kinga! przepis jest MEGA!
Ciasto pycha. Zawsze robię z mąki pełnoziarnistej i daje mniej cukru.
Dziś oprócz jabłek, dodałam banana, pokruszoną gorzka czekoladę. Ciasto smakuje rewelacyjnie.
aaa cudownie – dzięki za komentarz 🙂
Mam pytanie ad zamienników – zamiana na mąkę kokosową, czy ja dobrze rozumiem, że wtedy dajemy tylko 3/4 szklanki mąki kokosowej i żadnej innej?
dokładnie tylko tyle maki kokosowej gdyż ona jest bardzo chłonna poprzez błonnik
Mam pytanie czy to ciasto troszkę opada po wyjęciu z piekarnika i jest wilgotne po włożeniu patatyczka żeby sprawdzić czy się upiekło?
tak ciasto lekko opada i jest wilgotne od jabłek
Dzisiaj wypróbowałam. Wyszedł pyszny! Smakował nawet mężowi, który do moich 'eksperymentów’ podchodzi bardzo sceptycznie 😉
Wykorzystałam to co miałam akurat pod ręką – czyli mąkę gryczaną. Dodałam więcej jabłek, bo tak lubimy 🙂
Zapisuję w notesie i będę powtarzać 🙂
Dziękuję :*
dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂
Kinga jakiej mąki bezglutenowej używasz, bo tyle tego jest na rynku i nie wiadomo co kupić, a jestem świeża w tym temacie.
Ja mam to samo pytanie 😉 Wczoraj zrobiłam to ciasto z mieszanki uniwersalnej bezglutenowej i wyszło sypkie, a jak robiłam z pszennej to wyszło fajne, zbite ..
dokłądnie ono z mieszanki takie wychodzi – finalnie efekt be∂zie taki jak ma być
najczęściej kupuję mix mąk Belvita w Lidlu
Czy tortownica 23 cm się nada? Tylko taka blaszkę posiadam, haha
Uwielbiam twoje przepisy Kinga i bardzo mi sie podoba jak podajesz zamienniki produktow jest to bardzo przydatne. Dziekuje serdecznie.;)
Przepis kupujemy w 100 % 🙂 Pozdrawiamy!
Kinga, jesteś świetna! Prosty przepis zachęca do pieczenia, a podając zamienniki otwierasz mój umysł (mam wiele ograniczeń pokarmowych wynikających ze stanu zdrowia). Dziękuję!
Ciasto wygląda smakowicie 🙂 . Mam tylko pytanie czy można użyć mąki żytniej pełnoziarnistej (akurat taką mam w domu)?? Czy będzie za ciężka?
Czy można zamienić mąkę bezglutenową na pelnoziarnistą orkiszową?
tak – oczywiście 🙂