Kiedy na moim Instagramie pokazałam Wam moja kolacje, w ciągu doby otrzymałam ponad sto wiadomości z prośbą o przepis. Takie reakcje świadczą o tym, że dany przepis jest niezwykle pożądany. ? Uwielbiam to danie – jest proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Obiecałam Wam, że pojawi się na blogu no i dotrzymuję słowa. Polecam Wam dressing, którym jest polana – on nadaje jej wyjątkowości.
Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.
Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.
Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.
Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.
zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki
zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera
zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów
Porcji 5
- Ilość na porcję
- Kalorie 236
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 16.9g26%
- Cholesterol 36mg12%
- Sód 530mg23%
- Potas 449mg13%
- Węglowodany 14.2g5%
- Białko 9.1g19%
- Wapń 249%
- Żelazo 2%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.
Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.
Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.
Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.
zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki
zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera
zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów
Ślicznie dziękuję za przepis. Nigdy nie przepadałam za burakiem, ale musiałam wdrożyć go do swojej diety ze względu na anemię na którą cierpię już od jakiegoś czasu. Moja dietetyczka poleciła mi buraki, gdyż zawierają dużo żelaza – czyli tego składnika, który najbardziej mi brakuje.
Tak oto natrafiłam na Twoją sałatkę. Która nie tylko spowodowała że burak przypadł mi do gustu w takim wydaniu, ale także świetnie wpłynie na moje zdrowie 🙂
Polecam i pozdrawiam!
Sałatka jest rewelacyjna! Smakowała jako dodatek do obiadu 🙂
Ciekawa sałatka, która na pewno jest zdrowa. Zrobię jutro do pracy
Pychotka … sałatka pełna wielosmakowosci …? na imprezki i wspólne we dwoje wieczory …naprawdę pyszna i lekka ?
Przynajmniej z jednym ząbkiem czosnku . Uwielbiam
Delicious as well as healthy, love it. Thanks for posting.
Pierwszy raz w życiu przygotowałam sałatkę z buraczków w tej formie (do tej pory – jadłam jedynie starte/podsmażane) i jestem zachwycona. To jest mój smak!
Nigdy nie wpadłabym na połączenie fety z buraczkami. Wydawałoby mi się to co najmniej dziwne, „”gryzące”” się połączenie, ale… jest naprawdę rewelacyjne. Wszystkim smakowało i na stale zagości w moim jadłospisie – tym bardziej, że buraki są naprawdę bardzo zdrowe :).
Jestem pod ogromnym wrażeniem Pani przepisów!
Nie mogę oderwać się od Pani bloga!
Granola wyszła super, „najprostszy obiad świata” zwalił z nóg moją rodzinę. Teraz przyszedł czas na sałatkę z buraków!
Wszystkiego dobrego Pani Kingo i powodzenia na przyszłość.
Pozdrawiam
Jakub
:* dziękuję 🙂
Może to głupie pytanie ale jak upiec buraki?
w piekarniku temp 200 C czas około 40 minut w zależności od wielkości
Przepychota:)
Dziś pierwszy raz zrobiłam z Twojego przepisu ta sałatke z burakami ♥️ pyszności ? uwielbiam twój blog i twoje przepisy ♥️
Bardzo dziekuje za tk miłe słowa ❤️
Ja uwielbiam sałatkę z gotowanych /pieczonych buraków z natka pietruszki, orzechami, pestkami słonecznika, gotowany brązowym ryżem i sosem z oliwy, cytryny, miodu i czosnku.
Folia aluminiowa … to co z tą folią? Przecież jest szkodliwa.
Uwielbiam!?
:*
pyszna sałatka:) ciesze sie , ze trafiłam na Pani strone<3
Przepyszna ! Zastanawiam się tylko do jakiego dania głównego można ją podać ?? pozdrawiam :*
ale uzywanie tych folii alu jest ponoc bardzo szkodliwe … :/
Czy te na parze też gorzej smakują niż pieczone?
Myślę, że gotowane na parze są tak samo pyszne jak pieczone w piekarniku, bo mają dużo smaku. Tak jak marchewka gotowana na parze o wiele bardziej smaczna jest niż ugotowana w wodzie.
Fajna sałatka! Buraki pieczone są o wiele lepsze niż te gotowane
Też tak myślę. Buraki pieczone są najlepsze.
Podobną robiła moja mama 50 lat temu. Pozdro
Pozdrawiam 🙂
A jak ugotuję buraki to już nie będzie to samo??
Gotowane buraki to już nie to samo 🙁 . Jak już raz spróbujesz pieczonych to już nie będziesz chciała gotowanych. Pieczone są jędrne, soczyste, mają piękny kolor i smakują sto razy lepiej od gotowanych. Ostatnio ugotowałam zamiast upiec i stwierdziłam, że to był mój ostatni raz kiedy je gotowałam bo gotowane są bez smaku 🙂
dokładnie! myślę tak samo 🙂
czy buraki są pieczone obrane czy w koszulce?
buraki piekę w skórce – zawinięte są w folię – potem je obieram i kroje w kostkę
Sałatka jest przepyszna? na pewno zostanie w moim menu na stałe?
bardzo się cieszę 🙂
Na co można zamienić syrop klonowy? 🙂
na miód lub syrop z agawy
Czy można ewentualnie podmienić rukolę np. na sałatę lodową?
oczywiście
Wygląda pysznie koniecznie muszę wypróbować ten przepis, mam prośbę czy mogłabyś Kingo polecić jakiś dobry ocet balsamiczny? Pozdrawiam
Samo zdrowie.
dokładnie 🙂
Pani Kingo ,jakim sposobem piecze Pani buraki?
Całe buraki owijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 C – piekę ok 40 minut – wszystko zależy od wielkości buraka – zostawiam je zawsze w piekarniku do momentu całkowitego jego wystygnięcia
A piekłaś już też kalarepę w ten sposób?
tak 🙂 – uwielbiam 🙂
A czy można je ugotować w parowarze? Jesli tak, to w skórce czy bez i jak długo?
można je gotować w parowarze – najlepiej bez skórki przez około 30 minut